Press "Enter" to skip to content

The Cabin-in-the-woods By Jarmund/Vigsnæs AS Architects PB. Nessell

The cabin-in-the-woods is a project completed by Jarmund/Vigsnæs AS Architects PB. Nessellas AS Architects in 2012.

The home is located in Nyborg, Denmark.

The Cabin-in-the-woods By Jarmund/Vigsnæs AS Architects PB. Nessell Photo 3

The cabin-in-the-woods by Jarmund/Vigsnæs AS Architects PB:

The Cabin-in-the-woods By Jarmund/Vigsnæs AS Architects PB. Nessell Photo 5

“The house is located on the northern tip of the island of Nyborg. The building’s proximity to the water means that the design of the house had to distinguish itself from other houses up and down the coast by having a «Brick Wall» style.

The Cabin-in-the-woods By Jarmund/Vigsnæs AS Architects PB. Nessell Photo 6

In the extension region to the south there was an old cabin that had been abandoned for many years. To keep the spirit of the old cabin alive, the exterior of the old drawing room was cast whit to mimic the old cabin’s walls. As a result, the exterior of the cabin is clearly visible from the sea. The whole house, including the extension and the old cabin, integrates seamlessly into the coast village thanks to the same materials used for the extension.

The Cabin-in-the-woods By Jarmund/Vigsnæs AS Architects PB. Nessell Photo 8

To keep the little house nice and cozy on top of the brick wall, the same kind of wooden roof was retained. “Lofting away” this roof, the extension was simply suspended above the ground. The constrained layout of the ground floor was extended to three levels to give a sense of expanded living space. The upper floor is now the ground floor and can be used as a single living space. The master bedroom is at the elevated portion of the ground floor, with the little attic space released. The effect is a floating roof. On the ground floor, the ‘nest’ effect is emphasized by the change of the surface and the use of the same materials elsewhere.

The Cabin-in-the-woods By Jarmund/Vigsnæs AS Architects PB. Nessell Photo 9

The little attic space by the large window offers a comfortable passage to the outside, a relaxed mood in the house and good air circulation.

The Cabin-in-the-woods By Jarmund/Vigsnæs AS Architects PB. Nessell Photo 10

The brick wall and the small roof are painted white, without color contrast, thus the seeming continuity between the inside and outside. The same paint on the wall that the staircase and the front door are painted in dark brown tones, highlights the modern character of the house. The brick wall and the small roof give a nice contrast with the scree black exterior. The two colors green and ochre are used for the railing. In the interior life as in the exterior, the required energy efficiency is given by the thermal insulation.”

Photos by: Åke E:son Lindman

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *