Press "Enter" to skip to content

Modern, Eco-Friendly Vertigo House With A Carbon Footprint

Vertigo is an ecological house designed by Bespoke Architects to serve as a weekend retreat from a hectic city. Located in Amsterdam, Netherlands, the house spreads across 3,443 square feet on a property previously used as a warehouse. With no particular site or topography to be encountered, the house becomes an important part of the overall architectural composition.

The project was completed in 2016 and the house itself occupies a total area of 425 square meters. The site on which it stands was previously occupied by an old agricultural building which the current owners managed to save by demolishing the building and replacing the roof with a new one. At the same time, they also decided to add a new structure, one which will serve as a home office and an apartment for a young family.

Modern, Eco-Friendly Vertigo House With A Carbon Footprint Photo 2

The new structure is an three-story house at the rear of the property, a. floor above the ground, with a top height of 28 meters. Its floor plan is a continuation of the originals, with the main distinction being the inclusion of a living room on the main floor and a bedroom suite on the upper floor. The two levels are connected by a floating timber staircase. The ground level features a large extension, an open courtyard which is connected to the rear yard by a glass bridge.

Modern, Eco-Friendly Vertigo House With A Carbon Footprint Photo 3

The original structure of the building had a series of beams running through it, a structure that ended up being an interesting design element for the new extension. In addition, by removing a few of the beams, the architects managed to expose the steel structure of the existing structure. This allowed them to keep the original beams while also revealing some of the new section. The combination was a rather interesting one, one which makes sense but doesn’t take away from the fact that the house now feels more modern and impressive.

Modern, Eco-Friendly Vertigo House With A Carbon Footprint Photo 4

Another change made was related to the orientation of the house. Originally, it was very likely that the house would be oriented away from the street, especially given the agricultural background that the owners were going to remove. After the transformation, the opposite turned happened: the house was orientated towards the garden and the wooded area. The hardscaping actually lasted a while. It’s no wonder, then, that upon walking through the new entrance, you’ll find yourself in this amazing wood-clad entry, with a stunning view of the garden and sky.

Modern, Eco-Friendly Vertigo House With A Carbon Footprint Photo 5

The interior of the house is quite interesting as well. Once again, the original framework was preserved. It’s now organized on a single open-plan space, but it’s also divided into smaller sections. The living room, dining area and the kitchen form a unique zone, free of walls and furniture and complete with cozy furniture. The bedroom is a separate space entirely, organized in a way that fits exactly with the rest of the house. Panoramic views and fresh colors and materials can be seen throughout the entire house, including on the floors.

Modern, Eco-Friendly Vertigo House With A Carbon Footprint Photo 6

Modern, Eco-Friendly Vertigo House With A Carbon Footprint Photo 7

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *